Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 18, 2009

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ
ΓΕΩΡΓΑΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ

Ο Θεόδωρος Γεωργάκης γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Λευκάδα. Μετά τις Πανεπιστημιακές του σπουδές εγκαταστάθηκε στην Ηλιούπολη Αττικής.
Σπούδασε Νομικά και Οικονομικές Επιστήμες στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης με υποτροφία από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών. Επίσης σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και Διεθνείς Σχέσεις στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, από το οποίο αποφοίτησε με άριστα.
Ασκεί το δικηγορικό λειτούργημα από το 1973 και είναι δικηγόρος παρ' Αρείω Πάγω.
Είναι πατέρας τριών παιδιών, πτυχιούχων ΑΕΙ.
Εντάχθηκε στο ΠΑΣΟΚ από την ίδρυσή του.
Διετέλεσε Δήμαρχος Ηλιούπολης επί 4 συνεχείς τετραετίες. Συγκεκριμένα για πρώτη φορά εξελέγη τον Οκτώβριο του 1990, επανεξελέγη τον Οκτώβριο του 1994, τον Οκτώβριο του 1998, καθώς και τον Οκτώβριο του 2002, υποστηριζόμενος από ένα ευρύτατο φάσμα πολιτών και προσωπικοτήτων απ' όλους του πολιτικούς χώρους και τους φορείς μαζικής δράσης της Ηλιούπολης.
Είχε πάντα ιδιαίτερους δεσμούς με τον τόπο καταγωγής του, τη Λευκάδα, συμβάλλοντας διαρκώς στην ανάπτυξη του νησιού και στην πολιτιστική αναβάθμιση του. Είναι μέλος του Συλλόγου Λευκαδίων Αττικής «η Αγία Μαύρα» τον οποίο σε δύσκολη στιγμή υπηρέτησε και ως Πρόεδρος. Είναι επίσης Ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου Λευκαδίων, Ηλιούπολης και γύρω Δήμων, τον οποίο έχει υπηρετήσει και ως εκλεγμένος Πρόεδρος με πλούσια δράση.
Έχει τιμηθεί από τους Πατριάρχες Ιεροσολύμων και Αλεξανδρείας. Βραβεύθηκε από το Σώμα Ελληνίδων Οδηγών, από την UNESCO και από άλλους διεθνείς Οργανισμούς, για το πολιτιστικό και ανθρωπιστικό του έργο.
Διετέλεσε μέλος της Επιτροπής Περιφερειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕτΠ) και εκπροσώπησε την χώρα μας στην Comite des Regions de l' Union Europeenne επί 12 συνεχή χρόνια (1994-2006). Με αυτή του την ιδιότητα, συμμετείχε ενεργά στις επιτροπές Πολιτισμού και Παιδείας και Συνταγματικών θεμάτων και Ευρωπαϊκής Διακυβέρνησης. Διετέλεσε μέλος της Μικτής Συμβουλευτικής Επιτροπής της Ε.τ.Π. και της Κυπριακής επιτροπής συνδέσμου κατά την προενταξιακή περίοδο.
Είχε εκλεγεί Αντιπρόεδρος της Σοσιαλιστικής Ομάδας από το 1999 και μέλος του Προεδρείου.
Στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας, το 1ο εξάμηνο του 2003, διοργάνωσε συνέδριο στην Ηλιούπολη σε συνεργασία με το ΥΠΕΣΔΑ και την Ε.τ.Π. με θέμα «Ευρωπαϊκή Διακυβέρνηση: η συμβολή των τοπικών και περιφερειακών αρχών στη βελτίωση της νομοθεσίας».
Ήταν μέλος της Επιτροπής Θεσμών της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδος (ΚΕΔΚΕ), καθώς και της ίδιας επιτροπής της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Αττικής (ΤΕΔΚΝΑ). Διετέλεσε επίσης Αντιπρόεδρος στην Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ)
Υπηρέτησε ως εκλεγμένος Πρόεδρος στο Σύνδεσμο Προστασίας και Ανάπτυξης του Υμηττού (ΣΠΑΥ). Αποδεικνύοντας έμπρακτα την οικολογική του ευαισθησία, έδωσε μάχη για την προστασία του Υμηττού εναντίον των καταπατητών που με βουλιμία θέλουν να εκμεταλλευτούν τη γη μη υπολογίζοντας τις ολέθριες επιπτώσεις στο περιβάλλον.
Δυναμικός, έμπειρος, με τη γνώση, την ικανότητα και την επιμέλεια που τον διακρίνουν, μπορεί και αναγνωρίζει τα προβλήματα και επιμένει πεισματικά στην επίλυσή τους.
Αγαπάει ιδιαίτερα την ελληνική λογοτεχνία, την ποίηση (ο ίδιος γράφει πεζά κείμενα, αλλά και ποιήματα) και τον κινηματογράφο. Μέσα στα ενδιαφέροντα του βρίσκεται και η μελέτη των Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας, ως κοινωνικού φαινόμενου.
Το 2005 εκδόθηκε από τις εκδόσεις Νέα Σύνορα - Α.Α. ΛΙΒΑΝΗ βιβλίο του με τίτλο «Με λογισμό και μ' όνειρο... Λόγος και Πράξη στην Τοπική Αυτοδιοίκηση».
Πρόσφατα πρωτοστάτησε στην ίδρυση του Ομίλου Προετοιμασίας Στελεχών Αυτοδιοίκησης (ΟΠΣΑ) του οποίου έχει εκλεγεί πρόεδρος, με στόχο την δημιουργία «τράπεζας στελεχών» για την αυτοδιοίκηση (Τοπική και Νομαρχιακή). Ήδη τόσο από τον ίδιο , όσο και από άλλους διακεκριμένους ομιλητές που προέρχονται είτε από το χώρο της Αυτοδιοίκησης είτε από κορυφαία Θεσμικά Όργανα της Πολιτείας, όπως το Ελεγκτικό Συνέδριο, το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους καθώς και με ενεργή συμμετοχή πανεπιστημιακών, εξειδικευμένων επιστημόνων και ειδικών από την Ευρωπαϊκή Ένωση, παραδίδονται μαθήματα, ειδικά για την Αυτοδιοίκηση, με πλήρη ανάλυση και του νέου Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων.