ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ
ΝΟΜΑΡΧΩΝ ΛΕΥΚΑΔΑΣ-ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ-ΠΡΕΒΕΖΑΣ
ΣΤΟ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ 31-08-09
Με θέμα: Η κατασκευή των οδικών αξόνων στη Δυτική Ελλάδα
( Δυτικός άξονας, υποθαλάσσια ζεύξη Λευκάδας,
Παραϊόνια οδός κ.λ.π.)
ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΑΡΧΗ ΛΕΥΚΑΔΑΣ
κ. Κώστα Αραβανή
Η ανάπτυξη της Λευκάδας, που έχω την τιμή να εκπροσωπώ, είναι εγκλωβισμένη από το οδικό δίκτυο της Αιτ/νίας, όπως όμηροι είναι και οι κάτοικοί της, που τόσα χρόνια το χρησιμοποιούν.
Ο μόνος τρόπος επικοινωνίας με την Αθήνα είναι το εθνικό δίκτυο που περνάει από την Αιτ/νία, γιατί ως γνωστόν ούτε αεροδρόμιο, ούτε σιδηρόδρομο, ούτε πλοία διαθέτουμε. Έτσι αναγκαστικά για τις μετακινήσεις μας χρησιμοποιούμε αυτό το απαρχαιωμένο και επικίνδυνο οδικό δίκτυο.
Ειδικότερα θέλω να αναφερθώ στην εργολαβία Άκτιο - Αμβρακία και στην υποθαλάσσια ζεύξη της Λευκάδας.
Τον Φεβρουάριο του 2007, ένα μήνα μετά την ανάληψη των καθηκόντων μας, οι πέντε(5) Νομάρχες της ευρύτερης περιοχής, συγκεντρωθήκαμε στην Πρέβεζα για να αναδείξουμε το πρόβλημα και να διεκδικήσουμε από το ΥΠΕΧΩΔΕ πιο γρήγορες διαδικασίες για την ένταξη των έργων στην περιοχή μας. Στις 8 Μαρτίου 2007 έγινε η συνάντηση στο ΥΠΕΧΩΔΕ, παρουσία του κ. Σουφλιά και των συνεργατών του.
Πρέπει να αναφέρουμε ότι η μελέτη της εργολαβίας Αμβρακία- Άκτιο και της υποθαλάσσιας ζεύξης της Λευκάδας είχαν ολοκληρωθεί σε επίπεδο προμελέτης και προκαταρκτικών μελετών.
Το καλοκαίρι του 2003, μετά το σεισμό, το ΥΠΕΧΩΔΕ ανέθεσε τη μελέτη εφικτότητας για τη νέα σύνδεση της Λευκάδας. Πριν λίγες μέρες ο υφυπουργός κ. Ξανθόπουλος μας ανακοίνωσε ότι το ΥΠΕΧΩΔΕ προκρίνει τηνυποθαλάσσια ζεύξη της Λευκάδας για τη σύνδεσή της.
Εδώ πρέπει να τονίσουμε την αγωνία μας και την ανησυχία μας, την οποία εκφράσαμε στο ΥΠΕΧΩΔΕ, αλλά και στην επίκαιρη ερώτηση του κ. Απ. Κακλαμάνη, συμπατριώτη μας και πρώην προέδρου της Βουλής των Ελλήνων και τα προβλήματα που παρουσιάζει η πλωτή γέφυρα από την 25ετή λειτουργία της και ότι σύντομα θα απαιτηθεί ένα μεγάλο ποσό για την αντικατάστασή της.
Χαρήκαμε λοιπόν και χαιρετίσαμε την απόφαση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου ότι σύντομα θα αναθέσουν την μελέτη της υποθαλάσσιας ζεύξης της Λευκάδας και θα μας ενημερώσουν σχετικά. Το ίδιο χαρήκαμε και χαιρετίσαμε πριν λίγο καιρό και τη δημοπράτηση του έργου Αμβρακία-Άκτιο.
Αν και ήταν παραμονές των Ευρωεκλογών, ύστερα από παράκληση του Γ.Γ. ΠΕΧΩΔΕ κ. Κατσιγιάννη, παρεμβήκαμε στο σύλλογο υπαλλήλων του ΥΠΕΧΩΔΕ για να επιτρέψουν να γίνει η δημοπράτηση του έργου Αμβρακία-Άκτιο.
Η δημοπράτηση έγινε τρεις(3) μέρες πριν από τις Ευρωεκλογές και αναδείχτηκε ανάδοχος με έκπτωση 52%. Είναι αξιοσημείωτο ότι, ενώ καμιά εργοληπτική εταιρεία δεν έκανε ένσταση, το Ελεγκτικό Συνέδριο ΄΄ παγώνει ΄΄ το έργο.
Εδώ όμως μπαίνουν μερικά ερωτήματα τα οποία μας κάνουν και ανήσυχους και καχύποπτους.
- Δεν ήξερε το Υπουργείο, με τις Υπηρεσίες του, με τα στελέχη του, και την εμπειρία του αν απαιτούνται 22 μέρες για την δημοσίευση της διακήρυξης;
- Μπορεί να επιτελεστεί έργο με αυτές τις μελέτες και με έκπτωση 52% ;
- Μπορεί το έργο που θα προκύψει να είναι λειτουργικό και ασφαλές με αυτές τις προϋποθέσεις;
- Δεν τα γνώριζαν όλα αυτά το Υπουργείο και ο κ. Σουφλιάς;
- Μήπως συνειδητά το δημοπράτησαν στις 22 μέρες ενώ ήξεραν ότι απαιτούνται 52 μέρες, για να γίνει η δημοπράτησή του και μόνο πριν τις Ευρωεκλογές;
Εμείς είμαστε εδώ και στηρίζουμε την πρωτοβουλία της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΧΩΔΕ για να ξεμπλοκάρει το θέμα και να ξεκινήσει η κατασκευή του έργου. Θεωρούμε ότι είναι σημαντικό έργο για την περιοχή μας και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως άλλοθι η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
Συμπερασματικά: προτείνουμε να προχωρήσει άμεσα η εργολαβία και να δοθεί εντολή από το ΥΠΕΧΩΔΕ για την μελέτη της υποθαλάσσιας ζεύξης της Λευκάδας. Ήδη χάθηκε πολύς χρόνος και δεν πρέπει να χάσουμε άλλο.
Ελπίζουμε να μη γίνονται αυτές οι εξαγγελίες επειδή βρισκόμαστε σε παραμονές εκλογών.
Εμείς είμαστε εδώ να κρατάμε ψηλά την σημαία της ανάπτυξης για την περιοχή μας, είμαστε εδώ να διεκδικούμε, ανεξάρτητα από κυβερνήσεις και ηγεσίας του ΥΠΕΧΩΔΕ.
Τέλος ελπίζω να μην κατηγορηθούμε για την συγκέντρωσή μας αυτή, τις μέρες αυτές της ΄΄ προεκλογικής σεναριολογίας΄΄.
Αλίμονο αν η φωνή της Αυτοδιοίκησης, η φωνή των πολιτών σταματά κατά την προεκλογική περίοδο.