Πέμπτη, Μαΐου 07, 2009

Culturepolis - ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΑΝΤΕΝΝΑ ΠΡΕΒΕΖΑΣ


Οι πολίτες αναλαμβάνουν πρωτοβουλία
Εκστρατεία Εθελοντικών Καθαρισμών
«ΚΑΘΑΡΙΣΤΕ ΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ 2009»
8 & 10 Μαΐου 2009

Το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS σε συνεργασία με την Culturepolis-Πολιτιστική Αντένα Πρέβεζας, συνεπείς στο ετήσιο ραντεβού του, οργανώνουν την εκστρατεία εθελοντικού καθαρισμού των 17 ακτών του Ν. Πρέβεζας την Παρασκευή 8 Μάϊου και την Κυριακή 10 Μάϊου 2009.

Καλούμε μαθητές και εκπαιδευτικούς, δήμους, περιβαλλοντικούς και άλλους κοινωνικούς φορείς, συλλόγους, επιχειρήσεις και εθελοντές κάθε ηλικίας να πάρουν μέρος στη λύση του προβλήματος και να δηλώσουν με τον δικό τους έμπρακτο τρόπο τη βούλησή τους για καθαρότερες θάλασσες και ακτές. Στη διάρκεια της περσινής εκστρατείας 13.717 εθελοντές καθάρισαν 199 παραλίες σε όλη την Ελλάδα! Συμμετείχαν 170 φορείς, από τους οποίους 73 ήταν Σχολεία, 37 Σύλλογοι, 20 Δήμοι, 16 Επιχειρήσεις, 11 Ξενοδοχεία, 9 Πρωτοβουλίες Πολιτών – ΜΚΟ και 4 μεμονωμένοι φορείς. Φέτος επιδιώκουμε να επεκταθεί η προσπάθεια σε ακόμα περισσότερες περιοχές με ενεργοποίηση ακόμα περισσότερων εθελοντών.

Το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS συντονίζει την 14η πανελλαδική εκστρατεία εθελοντικών καθαρισμών των ακτών, του βυθού και άλλων φυσικών περιοχών, «ΚΑΘΑΡΙΣΤΕ ΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ 2009» που θα πραγματοποιηθούν 1-31 Μαΐου 2009. Η εκστρατεία, που διοργανώνεται σε συνεργασία με την εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ και το περιοδικό ΓΕΩτρόπιο, και τελεί υπό την αιγίδα του Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον/Μεσογειακό Σχέδιο Δράσης (UNEP/MAP), αποκτά φέτος μία νέα διάσταση: σε συνεργασία με το Εργαστήριο Θαλάσσιας Γεωλογίας και Φυσικής Ωκεανογραφίας του Πανεπιστημίου Πατρών, θα πραγματοποιηθεί λήψη εικόνων από «χωματερές» στο βυθό, με τη χρήση Κατευθυνόμενου Υποβρύχιου Οχήματος (R.O.V.).

Γιατί μια εκστρατεία εθελοντικών καθαρισμών;
Οι εθελοντικοί καθαρισμοί, εκτός από το προφανές αποτέλεσμα της εξυγίανσης των περιοχών στις οποίες πραγματοποιούνται, αποσκοπούν παράλληλα και στην περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση των πολιτών. Επισημαίνεται η οικολογική αξία της παράκτιας ζώνης, της θάλασσας και του βυθού, οι πιέσεις και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, προωθείται η προστασία και βιώσιμη διαχείριση των οικοσυστημάτων αυτών. Με τη δραστηριότητα αυτή οι πολίτες αναγνωρίζουν την ευθύνη τους και εκφράζουν την προσωπική τους δέσμευση να αποτελέσουν μέρος της λύσης του περιβαλλοντικού προβλήματος, να συμβάλλουν στην προστασία του φυσικού και πολιτισμικού πλούτου της Μεσογείου, καθώς και στη δημιουργία ενός κοινού, ειρηνικού και βιώσιμου μέλλοντος. Τονίζουμε με την κοινή μας εθελοντική συνεισφορά ότι η προστασία του περιβάλλοντος είναι μια προσωπικά υπεύθυνη στάση που ενδυναμώνει το ρόλο και τα δικαιώματά μας ως πολίτες.

Φέτος δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στην:
· ανάδειξη του προβλήματος των «χωματερών» στο βυθό της θάλασσας.
· συστηματική καταγραφή των απορριμμάτων στις ακτές και το βυθό
· ανακύκλωση των απορριμμάτων που θα περισυλλέξουμε από τις ακτές και τη θάλασσα
· προστασία και βιώσιμη διαχείριση του θαλάσσιου και παράκτιου πλούτου
· ενημέρωση για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην παράκτια ζώνη (περιβαλλοντικές, οικονομικές και κοινωνικές)
· ανάδειξη και προώθηση «πράσινων επαγγελμάτων» που εξασφαλίζουν τη βιώσιμη ανάπτυξη των παράκτιων περιοχών
· προώθηση ενός βιώσιμου τουρισμού και ανάδειξη της σπουδαιότητάς του για την αναβάθμιση και αναζωογόνηση (οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική) των τοπικών κοινωνιών

Σε ποιους απευθύνεται αυτή η εκστρατεία;
Σε όλους: μαθητές και εκπαιδευτικούς, ενεργούς πολίτες, δύτες, ψαράδες, περιβαλλοντικές ΜΚΟ και συλλόγους, φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης, τουριστικές και άλλες επιχειρήσεις, σε όσους γενικά επιθυμούν να διοργανώσουν εθελοντικό καθαρισμό στην περιοχή τους. Όσοι δεν βρίσκετε παρέα, συντονιστείτε με την Culturepolis –Πολιτιστική Αντένα Πρέβεζας.

Δηλώσεις συμμετοχής για τους καθαρισμούς.
Τα σχολεία, οι Δήμοι, τα ξενοδοχεία, εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις, τοπικές κινήσεις πολιτών, οι σύλλογοι και οι άλλοι φορείς που θα διοργανώσουν ένα εθελοντικό καθαρισμό στην περιοχή τους καλούνται να στείλουν συμπληρωμένη τη «φόρμα συμμετοχής» στην ηλεκτρονική διεύθυνση nature@medsos.gr ή ταχυδρομικά στη διεύθυνση Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS, Μαμάη 3, Αθήνα 10440, ή με φαξ στο 210 – 8228795. Η φόρμα συμμετοχής καθώς και το «Φύλλο Παρατήρησης Ακτών και Καταγραφής Aπορριμμάτων» διατίθεται από την Culturepolis –Πολιτιστική Αντένα Πρέβεζας στα τηλ. 26820 54445 ή στο email caprevez@otenet.gr ή από το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.