Τετάρτη, Μαΐου 13, 2009


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Παρέμβαση της Ε.Σ.Α.μεΑ. για τη διασφάλιση της ανεμπόδιστης συμμετοχής των ατόμων με αναπηρία ως υποψήφιοι και ψηφοφόροι στις Ευρωεκλογές του Ιουνίου 2009

Με επιστολές στον Υπουργό Εσωτερικών κ. Π. Παυλόπουλο και τα πολιτικά κόμματα, διατύπωσε η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία το αίτημα του αναπηρικού κινήματος της χώρας για τη λήψη μέτρων ώστε να δύνανται τα άτομα με αναπηρία να ασκήσουν ανεμπόδιστα το εκλογικό τους δικαίωμα στις επερχόμενες Ευρωεκλογές του Ιουνίου 2009.

Όπως τόνισε η Συνομοσπονδία στην επιστολή προς τον Υπ. Εσωτερικών, εν όψει των προσεχών Ευρωεκλογών, προκειμένου να αυξηθεί και η προσέλευση και συμμετοχή σε αυτές, πρέπει να δοθεί η δυνατότητα σε όσο το δυνατόν περισσότερα άτομα με αναπηρία - που αποτελούν το 15% του πληθυσμού στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το 10% στη Ελλάδα, να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, όπως άλλωστε αναγνωρίζεται ρητά στο άρθρο 29 της Διεθνούς Σύμβασης για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία, την οποία υπέγραψε και η χώρα μας.

Για το σκοπό αυτό, η Συνομοσπονδία ζήτησε την έκδοση εγκυκλίου από το αρμόδιο τμήμα του Υπουργείου Εσωτερικών, με την οποία θα παρέχονται περαιτέρω οδηγίες και διευκρινίσεις για τη διευκόλυνση των ατόμων με αναπηρία προκειμένου να ασκήσουν αβίαστα το εκλογικό τους δικαίωμα, αίτημα το οποίο και ικανοποιήθηκε.

Επιπλέον, η Ε.Σ.Α.μεΑ. κάλεσε τα πολιτικά κόμματα να διασφαλίσουν ότι οι ευρωεκλογές του 2009 θα είναι όσο το δυνατόν πιο ανοιχτές και προσβάσιμες σε όλους τους ψηφοφόρους, συμπεριλαμβανομένων και των ατόμων με αναπηρία, ζητώντας να επιμείνουν στο ζήτημα της προσβασιμότητας των ατόμων με αναπηρία σε όλες τις προεκλογικές συζητήσεις, καθώς και της προσβασιμότητας των εκλογικών κέντρων, αφού η ύπαρξη εμποδίων αποθαρρύνει τα άτομα με αναπηρία από την προσέλευσή τους στις κάλπες, μειώνοντας ακόμα περισσότερο το ποστοστό συμμετοχής σε μια διαδικασία με αδιαμφισβήτητη επιρροή στην καθημερινότητα όλων των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στο ίδιο μήκος κύματος, επεσήμανε τη σημασία της συμπερίληψης υποψηφίων με αναπηρία στα ψηφοδέλτιά τους, ώστε να εκπροσωπηθούν στο Ευρωκοινοβούλιο και τα άτομα με αναπηρία.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε, τέλος στην ανάγκη να διαμορφώνονται προγράμματα από τα πολιτικά κόμματα, «φιλικά» προς τα άτομα με αναπηρία, προγράμματα που θα συμπεριλαμβάνουν και τη διάσταση της αναπηρίας, αίροντας κάθε εμπόδιο και κάθε διακριτική μεταχείριση σε βάρος τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.