Τρίτη, Μαΐου 12, 2009

ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΠΟΔΗΛΑΤΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΠΡΕΒΕΖΑΣ
Βασ. Ιωάννου: «Ο νομός Πρέβεζας είναι ιδανικός για την ανάπτυξη του ποδηλατικού τουρισμού»

Μια ιδιαίτερα σημαντική έρευνα που θα αφορά τη χάραξη στρατηγικού σχεδιασμού ανάπτυξης του ποδηλατικού τουρισμού, πρόκειται να διεξαχθεί εντός του έτους στο Νομό Πρέβεζας, με πρωτοβουλία της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης.
Ο Νομάρχης Πρέβεζας, κ. Βασίλης Ιωάννου, έχει ήδη προχωρήσει σε επαφές και συνεννόηση με καθηγητές του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου που έχουν σχετική εμπειρία και δραστηριοποιούνται στη Μονάδα Βιώσιμης Κινητικότητας, αλλά και με το παράρτημα Πρέβεζας του Τεχνικού Επιμελητηρίου και σύντομα θα ανατεθεί η συγκεκριμένη έρευνα.
Στόχος αυτής της πρωτοβουλίας, σύμφωνα με τον κ. Ιωάννου, είναι η ανάπτυξη του ποδηλατικού τουρισμού σε μια περιοχή που διαθέτει ιδανική πρωτογενή βάση για ένα τέτοιο καινοτόμο εγχείρημα.
«Το στοίχημά μας είναι, αφού κατασκευάσουμε τις αναγκαίες υποδομές, να προσελκύσουμε ποδηλάτες-επισκέπτες που θα έχουν ως κύριο προορισμό το Νομό μας και θα παραμείνουν σ’ αυτόν όλο το διάστημα των διακοπών.
Παράλληλα με την ανάπτυξη των υποδομών για τον ποδηλατικό τουρισμό, προσδοκούμε να βελτιώσουμε την εικόνα και τις υπηρεσίες και των υπόλοιπων εναλλακτικών μορφών τουρισμού που διαθέτει ο νομός, αφού αυτό θα μπορεί να προβάλλεται ως συμπληρωματική καινοτόμος δραστηριότητα».
Σύμφωνα με τις προτάσεις που έχει καταθέσει ο Επιστημονικός Υπεύθυνος του προγράμματος, Αναπληρωτής Καθηγητής του ΕΜΠ κ. Θ. Βλαστός, το όλο εγχείρημα στοχεύει σε μια ολοκληρωμένη προσέγγιση του ζητήματος «ποδηλατικός τουρισμός» στο νομό Πρέβεζας και η έρευνα θα εξετάσει λεπτομερώς όλες τις παραμέτρους και τους τρόπους ανάπτυξης του ποδηλατικού τουρισμού. Πρωτίστως, θα σχεδιαστούν όλες οι απαραίτητες υποδομές (ποδηλατόδρομοι, σταθμοί ενοικίασης ποδηλάτων, χάρτες διαδρομών κλπ) που θα πρέπει να αναπτυχθούν για να υποστηρίξουν αυτή την προσπάθεια.
«Φιλοδοξούμε, τονίζει ο κ. Ιωάννου, εντός του 2009 να έχουμε ολοκληρώσει τη σχετική έρευνα, να έχουμε έτοιμες τις προτάσεις και αμέσως μετά θα αναζητήσουμε (μέσω κυρίως του ΕΣΠΑ) χρηματοδότηση για την κατασκευή των υποδομών.
Γνωρίζουμε ότι το εγχείρημά μας δεν είναι ιδιαίτερα εύκολο, αφού η εμπειρία που υπάρχει στη χώρα μας γύρω από τον ποδηλατικό τουρισμό είναι μικρή. Μπορούμε ωστόσο, και αυτό θα πράξουμε, να αξιοποιήσουμε Ευρωπαϊκές πρακτικές προσαρμοσμένες στις ιδιαιτερότητες ενός νομού με πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα όπως είναι η Πρέβεζα».
Ήδη στο επικείμενο Νομαρχιακό Συμβούλιο θα αποφασισθεί η διάθεση αρχικού ποσού 70.000 ευρώ και θα προχωρήσει η υπογραφή προγραμματικής σύμβασης με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, προκειμένου να ξεκινήσει η έρευνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.