Παρασκευή, Μαΐου 08, 2009


ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΟ ΚΑΦΕΝΕΙΟ 12η Συνάντηση ΗΡΑΚΛΕΙΤΟΣ

Ο Ηράκλειτος έζησε με προσωπικό τρόπο, αλλά και πέθανε λόγω μιας κινητοποιού ισχυρογνωμοσύνης. Τί εννοώ: Έπασχε από υδροπικία ένα είδος κατακράτησης υγρών στο σώμα. Σύμφωνα με τη θεωρία του, το υγρό κατανικάται με το αντίθετό του το ξηρό, ή τη φωτιά. Έψαχνε να βρει τρόπο να απαλλαγεί από το κατακρατηθέν υγρό στο σώμα του και τελικά παρά τις αντίθετες συμβουλές των γιατρών, αποφάσισε να κάνει το εξής: Ζήτησε να τον καλύψουν με κοπριά ζώων προκειμένου με αυτόν τον τρόπο να εξαχνίσει το υγρό! Όμως δεν έγινε έτσι. Κατασπαράχτηκε από τα σκυλιά και πέθανε!
Θα μπορούσε εύκολα να πει κανείς, μα τι ανοησία! Όμως αυτή η μοιραία ισχυρογνωμοσύνη, αποκαλύπτει μιαν ακραία ακεραιότητα. Είναι με έναν τρόπο παρόμοια με το ιερό πείσμα των ηρώων. Συνέπεια ασυμβίβαστη και επίμονη, μέχρι θανάτου. Ή μήπως πρόκειται για απλή άγνοια βασικών αρχών της ιατρικής;
Το Φιλοσοφικό Καφενείο θα ασχοληθεί με τον Ηράκλειτο στην 12η συνάντηση που θα γίνει στην Πρέβεζα στο THE BAR τη Δευτέρα στις 11 Μαίου 2009 και ώρα 20.00. Θα διαβαστούν αποσπάσματα του μεγάλου Σκοτεινού φιλοσόφου και θα ακολουθήσει ελεύθερη συζήτηση. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.