Πέμπτη, Ιουλίου 23, 2009

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΑΥΤOΔΙΟΙΚΗΣΗ ΛΕΥΚΑΔΑ
Λευκάδα 24 -7-2009
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Στο γραφείο του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων στην Κέρκυρα στις 15 Ιουλίου 2009 πραγματοποιήθηκε σύσκεψη παρουσία του Γενικού Γραμματέα κ. Σωτήριο Βόσδου, του Αντινομάρχη Λευκάδας κ. Σπύρο Ρεκατσίνα, του Τεχνικού Συμβούλου της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Λευκάδας κ. Θωμά Λεπεσιώτη, του μελετητή κ. Νίκου Φλώριου και εκπροσώπων του Δήμου Ελλομένου και Απολλωνίων με θέμα τις εκτελούμενες μελέτες για το Νομό Λευκάδας και συγκεκριμένα :

Α. ΜΕΛΕΤΗ ΔΙΑΠΛΑΤΥΝΣΗΣ ΔΙΑΥΛΟΥ ΛΕΥΚΑΔΑΣ

§ Η μελέτη περιλαμβάνει τρία αυτόνομα τμήματα (Εκβάθυνση και Διαπλάτυνση Διαύλου, Αντιπροσαμμωτικοί Ύφαλοι Πρόβολοι, Κρηπιδώματα Λιμένα Λευκάδας), μετά και από τις προσαρμογές που επέβαλε το ΥΠ.ΠΟ.
§ Συνολικός Προϋπολογισμός 29.000.000€
§ Θα γίνει έγκριση της οριστικής μελέτης και των τευχών δημοπράτησης από τη Δ.Δ.Ε. και θα προχωρήσουν άμεσα τα υπόλοιπα διαδικαστικά θέματα (θέμα αιγιαλού/παραλίας, αποφαινόμενα όργανα, έγκριση μελέτης από ΓΕΝ/ΥΕΝ/ΥΠ.ΠΟ. κλπ.)
§ Θα ενταχθεί ως υποέργο Τεχνικός Σύμβουλος για την επίβλεψη του έργου.
§ Η μελέτη χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων

B. ΜΕΛΕΤΗ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗΣ – ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ ΠΑΡΑΛΙΑΚΗΣ ΖΩΝΗΣ ΔΗΜΟΥ ΕΛΛΟΜΕΝΟΥ

§ Η μελέτη αυτή περιλαμβάνει τρία αυτόνομα τμήματα (Τουριστικό Καταφύγιο Νυδρίου, Έργα βελτίωσης λιμένα Περιγιαλίου, Έργα ανάπλασης παραλίας Νυδρίου).
§ Θα προωθηθεί άμεσα το Τουριστικό Καταφύγιο Νυδρίου. Θα εκπονηθεί το προβλεπόμενο από τη σύμβαση στάδιο μελέτης, το οποίο περιλαμβάνει και τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Η Μ.Π.Ε. θα υποβληθεί το Σεπτέμβριο στην Π.Ι.Ν. (μέσω του Υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης), ώστε να ολοκληρωθεί η διαδικασία έγκρισης περιβαλλοντικών όρων. Μετά την έκδοση της σχετικής απόφασης θα εκπονηθεί το τελικό στάδιο μελέτης και τα τεύχη δημοπράτησης, ώστε να είναι δυνατή η ένταξη του έργου σε πρόγραμμα χρηματοδότησης.
§ Τα άλλα δύο τμήματα του έργου θα προωθηθούν αφού πρώτα ξεπεραστεί το θέμα της υπάρχουσας απόφασης προέγκρισης χωροθέτησης, η ισχύς της οποίας έχει λήξει, με προτεραιότητα στα έργα ανάπλασης παραλίας Νυδρίου.
§ Η μελέτη χρηματοδοτείται από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Λευκάδας

Γ. ΑΓΚΥΡΟΒΟΛΙΟ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΣΚΑΦΩΝ ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ

§ Έχει ολοκληρωθεί η εκπόνηση και η έγκριση της οριστικής μελέτης λιμενικών έργων (προϋπολογισμού 12.000.000 €). Εκπονείται η μελέτη εφαρμογής των κτιριακών έργων και των Η/Μ εγκαταστάσεων, η οποία θα ολοκληρωθεί το Σεπτέμβριο.
§ Μετά την ολοκλήρωση των μελετών θα διερευνηθεί η δυνατότητα ένταξης του έργου σε πρόγραμμα χρηματοδότησης.
§ Η μελέτη χρηματοδοτείται από το Δήμο Απολλωνίων.



Δ. ΛΙΜΕΝΑΣ ΝΟΤΙΑΣ ΛΕΥΚΑΔΑΣ

§ Έχει εκπονηθεί νέα προμελέτη λιμενικών έργων και νέα Προμελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, με όλες τις προσαρμογές που ζητήθηκαν από το Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. (Δ4, Ε.Υ.ΠΕ. κλπ). Η Π.Π.Ε. έχει υποβληθεί στην Ε.Υ.ΠΕ./Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. και έχει διαβιβασθεί για γνωμοδότηση στην Ε.Σ.Α.Λ. του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας.
§ Η μελέτη χρηματοδοτείται από πόρους της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Λευκάδας.
Με την ολοκλήρωση των μελετών αυτών που απρόσκοπτα χρηματοδοτούνται ο στόχος μας είναι να ενταχθούν ως έργα στο ΕΣΠΑ.