Τετάρτη, Ιουλίου 08, 2009


Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η

Τα όσα, πολύ σοβαρά, συνέβηκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο Λευκάδας της 3ης Ιουλίου 2009, οφείλουν να προβληματίσουν τους πάντες και κυρίως, να καταδικαστούν από τους πάντες.
Εκλεγμένους στην Αυτοδιοίκηση και Υπηρεσίες Δήμου και Νομαρχίας.
Το ελπίζουμε, αν και δεν έχουμε αυταπάτες ότι θα γίνει κιόλας.
Άλλωστε «το σύστημα», για αρκετούς από αυτούς, «δουλεύει μια χαρά».
Αυτό που έχει πολύ μεγαλύτερη σημασία, πιστεύουμε, είναι ότι τέτοια φαινόμενα, μπορούν να προβληματίσουν και να καταδικαστούν από τη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών.

Στις 10/4/2009, είχε έρθει για συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, με εισήγηση της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου, η πρόταση για διάθεση οικοπέδου σε δημότη μας. στα πλαίσια διορθωτικής πράξης εφαρμογής του σχεδίου πόλης.
Τότε, είχαμε επισημάνει, με παρέμβαση του δημοτικού μας συμβούλου κ. Ζώη Μικρώνη, στον εισηγητή Δ/ντή Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου, ότι θεωρούμε πως επειδή δεν είχαν έρθει οι σχετικοί πίνακες από την πολεοδομία προς το Δήμο, θα έπρεπε να έρθουν, ώστε να δοθεί η δυνατότητα στη Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου να τους ελέγξει.
Ο έλεγχος ήταν αναγκαίος, διότι σε περίπτωση που υπήρχε λάθος, ο συμπολίτης μας δεν δικαιούνταν να του παραχωρηθεί το συγκεκριμένο οικόπεδο.
Είχαμε δε ξεκαθαρίσει, πως εάν εδικαιούτο ο πολίτης οποιοδήποτε οικόπεδο, θα ψηφίζαμε χωρίς κανέναν ενδοιασμό, υπέρ της διάθεσης του, όπως έχουμε κάνει και σε άλλες περιπτώσεις.
Τότε το Δημοτικό Συμβούλιο, με συντριπτική πλειοψηφία, αποφάσισε να αναβάλει τη λήψη απόφασης, έτσι ώστε να δοθεί η δυνατότητα στην Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου, να επανελέγξει την υπόθεση.

Το θέμα επανήλθε για συζήτηση, στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο.
Το πρωί, της ημέρας που θα συνεδρίαζε το Δ.Σ., επικοινώνησε ο κ. Ζώης Μικρώνης με το Δ/ντή Τεχνικών Υπηρεσιών, με τους αρμοδίους μηχανικούς της Πολεοδομίας και με τον μελετητή της πράξης εφαρμογής, για να τους επισημάνει (πάλι) ότι υπάρχει οφθαλμοφανές λάθος στους πίνακες και να το προσέξουν.
Παρ’ όλα αυτά, ούτε μετά από αυτήν την παρέμβαση, έγινε κάτι. Για παράδειγμα, να αποσυρθεί το θέμα από την ημερήσια διάταξη, με πρωτοβουλία της Τεχνικής Υπηρεσίας.
Έτσι στο βραδινό συμβούλιο, η εισήγηση παρέμεινε ίδια με την προηγούμενη φορά. Να παραχωρηθεί δηλαδή, το προς διάθεση οικόπεδο.
Στη συζήτηση του θέματος, επισημάναμε πάλι το λάθος. Ρωτήσαμε συγκεκριμένα τον Δ/ντή Τεχνικών Υπηρεσιών αν, μετά την υπόδειξη που του έγινε του σφάλματος των πινάκων, θεωρεί ότι πράγματι υπάρχει λάθος. Το ίδιο ερώτημα του έθεσαν πολλοί σύμβουλοι.
Ύστερα από πολύ ώρα και μετά από αρκετές υπεκφυγές, παραδέχθηκε πράγματι ότι υπάρχει λάθος.
Είναι φανερό ότι με τον τρόπο αυτό, υποβαθμίζεται η λειτουργία του Δ.Σ. και την τελευταία στιγμή αποφεύχθηκε η λήψη μιας απόφασης πιθανότατα, σε βάρος των συμφερόντων του Δήμου, αφού το Δ.Σ. με μια ψήφο κατά πήρε απόφαση για την



αναβολή της συζήτησης του θέματος, προκειμένου να μελετηθεί επειγόντως από Πολεοδομία και Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου.
Αυτά, είναι τα γεγονότα.

Μετά άρχισαν οι απαράδεκτες καταστάσεις, που οφείλουν, ΟΛΟΙ, να καταδικάσουν και να μην επιτρέψουν να ξανασυμβούν.
Ο «γνωστός», για τέτοιου είδους ενέργειες σύμβουλος της πλειοψηφίας, επιτίθεται φραστικά στο σύμβουλο της κίνησής μας, προτρέποντας μάλιστα τον συνδημότη μας ότι θα έχει δίκιο, «αν πάρει ένα παλούκι και αρχίσει να σπάει κεφάλια».
Όπως γίνεται κατανοητό, με τέτοιες αντιλήψεις εκλεγμένων, η προσωπική επίθεση και οι φραστικές απειλές που δέχτηκε ο σύμβουλός μας από τον ενδιαφερόμενο ιδιώτη, ήταν «φυσικό» επακόλουθο.
Ο κ. Δήμαρχος, ως συνήθως, «πρωτομάστορας» στο να ανέχεται τέτοια φαινόμενα, δεν έκανε τίποτα για να διαφυλάξει την ομαλή λειτουργία του συμβουλίου και να υπερασπισθεί το δικαίωμα της ελεύθερης γνώμης των δημοτικών συμβούλων.
Ας σημειωθεί ότι όλα αυτά, έγιναν μια ώρα αφότου, ομόφωνα, το Δ.Σ., είχε καταδικάσει περιστατικό φραστικής επίθεσης εναντίον Προέδρου Τοπικού Συμβουλίου.

Με αφορμή αυτά τα γεγονότα, θέλουμε πολύ καθαρά, απευθυνόμενοι στους πάντες, να επισημάνουμε τα εξής:

1. Καταδικάζουμε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο, το κλίμα εκφοβισμού, απειλών και φραστικών επιθέσεων, εναντίον του δημοτικού συμβούλου της Κίνησής μας κ. Ζώη Μικρώνη.
2. Θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε, χωρίς να υπολογίζουμε κανένα κόστος, τα συμφέροντα του Δήμου και των πολιτών.
3. Η δημοτική περιουσία, ανήκει σε όλους τους δημότες και δεν δικαιούται κανένας, εκλεγμένος ή υπάλληλος, να μην εξετάζει σχολαστικά, την όποια διάθεση και του ελάχιστου μέρους της.
4. Ο κ. Δήμαρχος πρέπει να πάψει να ανέχεται συμβούλους του (και όχι μόνο), σε ρόλο «καουμπόυ», απέναντι σε όποιον εκφράζει διαφορετική άποψη.
5. Εφιστούμε, για ακόμα μια φορά, την προσοχή της Δημοτικής Αρχής, στην ανάγκη καλύτερου ελέγχου και οργάνωσης, των υπηρεσιών του Δήμου. Η σημερινή εικόνα των Υπηρεσιών είναι απογοητευτική.
6. Ο κ. Δήμαρχος οφείλει:
Αν δεν μπορεί να οργανώσει και να διοικήσει το Δήμο.
Αν δεν μπορεί να εμπνεύσει τη δημοκρατική λειτουργία των θεσμών.
Αν δε μπορεί να υλοποιήσει ακόμα και ομόφωνες αποφάσεις του Δ.Σ. όταν συγκρούονται με συμφέροντα κομματικών ή άλλων «φίλων».
Τότε, έχει μόνο ένα δρόμο να επιλέξει.

ΝΑ ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙ.

Είμαστε βέβαιοι ότι οι πολίτες, εξ αιτίας και αυτών των γεγονότων, θα βγάλουν τα συμπεράσματά τους.


Για τη Δημοτική Κίνηση
Λευκάδα, 8 Ιουλίου 2009 «ΟΛΟΙ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΥΚΑΔΑ»

Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι

Δρακονταειδής Κων/νος
Μικρώνης Ζώης
Γρηγόρης Σταύρος