Τρίτη, Ιουλίου 14, 2009

ΘΟΔΩΡΗΣ ΣΟΛΔΑΤΟΣ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΛΕΥΚΑΔΑΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΑΝΑΠΛ. ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΤΟΜΕΑ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

14-07-2009
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Βουλευτής Λευκάδας Θοδωρής Σολδάτος παραβρέθηκε στη συγκέντρωση των κατοίκων του Καλάμου στο Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, εξαιτίας του ζητήματος που έχει δημιουργηθεί με τη γραμμή Κάλαμος - Μύτικας και συμμετείχε στη σύσκεψη που ακολούθησε και στην οποία παραβρέθηκαν ο Γ.Γ. του Υπουργείου κ. Ιωάννης Τζωάννος, ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος, ο Νομάρχης Λευκάδος, οι Πρόεδροι των Κοινοτήτων Καλάμου και Καστού, υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπουργείου και εκπρόσωποι φορέων του Καλάμου.

Κατά τη σύσκεψη, ο Βουλευτής ζήτησε από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου:

1. Να ελεγχθούν τα πιστοποιητικά που προσκόμισε η εταιρία «Χανιά 1 Ναυτική Εταιρία» στο διαγωνισμό για τη γραμμή Κάλαμος - Μύτικας, καθώς επίσης και εξεταστούν οι λόγοι που οδήγησαν την τοπική εταιρία του Καλάμου να δηλώσει το σκάφος της «Ιωάννα Ν.Ε. 110» ως 5ης κατηγορίας, δεδομένου ότι στο παρελθόν είχαν απορριφθεί τα δικαιολογητικά του για καλύτερη κατηγορία αναιτίως, κατά τους ιδιοκτήτες.

2. Να αξιοποιηθεί το κεφάλαιο VII, αριθμός 29 της προκήρυξης του διαγωνισμού, σύμφωνα με το οποίο επιτρέπεται η κατακύρωση στο ίδιο πλοίο περισσοτέρων από μία γραμμές, με την απαράβατη όμως προϋπόθεση ότι το πλοίο μπορεί να εξυπηρετήσει απρόσκοπτα όλες τις γραμμές που αναλαμβάνει.
Κατά την άποψη του βουλευτή η «απρόσκοπτη λειτουργία και των δύο γραμμών από το ίδιο πλοίο», δηλαδή α) Καστός - Μύτικας και αντιθέτως και β) Κάλαμος - Μύτικας και αντιθέτως, δεν είναι δυνατή.

3. Στην περίπτωση που η δικαστική διαδικασία στην οποία έχουν προσφύγει οι ιδιοκτήτες του πλοίου «Ιωάννα Ν.Ε.110» δε δικαιώσει την τοπική εταιρία, ή το Υπουργείο εκτιμήσει ότι η απόφαση του Ανοιχτού Διαγωνισμού που ανέδειξε το «ΧΑΝΙΑ 1», είναι δεσμία, τότε να εξεταστεί το ενδεχόμενο δημιουργίας 2ης επιδοτούμενης γραμμής για το δρομολόγιο Κάλαμος - Μύτικας και αντιθέτως, κατά την επιθυμία των κατοίκων και των φορέων του νησιού.

Επισυνάπτεται η ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής Θ. Σολδάτος, προς τον Υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Αναστάσιο Παπαληγούρα, με ημερομηνία 13-07-2009.