Τρίτη, Οκτωβρίου 27, 2009

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕ ΤΟ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟ ΟΡΓΑΝΟ
Νομάρχης Πρέβεζας: «Με συνεργασία αντιμετωπίζονται όλα τα ακραία καιρικά φαινόμενα»

Συνεδρίαση πραγματοποίησε το Συντονιστικό Νομαρχιακό Όργανο την Δευτέρα 26 Οκτωβρίου στην αίθουσα του Νομαρχιακού Συμβουλίου. Στη συνεδρίαση πήραν μέρος, εκτός από το Νομάρχη Πρέβεζας κ. Βασίλη Ιωάννου, ο αρμόδιος Αντινομάρχης κ. Αρβανίτης, ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Πολιτικής Προστασίας κ. Στύλος, ο Γενικός Γραμματέας της Ν.Α. κ. Γιάγιας, ο Γενικός Διευθυντής της Ν.Α, οι Δήμαρχοι και Αντιδήμαρχοι του Νομού εκτός από το Δήμο Φαναρίου, ο Πρόεδρος της κοινότητας Κρανιάς, οι Δ/ντές των Πυροσβεστικών υπηρεσιών, εκπρόσωποι της Αστυνομικής Διεύθυνσης και του Στρατού, οι πρόεδροι των ΤΟΕΒ, ο Διευθυντής της Δ/νσης Δασών, ο Πρόεδρος της ΛΕΚ Πρέβεζας, εκπρόσωποι του ΕΚΑΒ, της ΔΕΗ, του ΟΤΕ, της ΔΕΥΑΠ και όλοι οι υπηρεσιακοί παράγοντες της Νομαρχίας.
Βασικό θέμα της συνεδρίασης ήταν αφενός ο απολογισμός των ενεργειών κατά τη θερινή περίοδο και αφετέρου η λήψη των αναγκαίων μέτρων για την αντιμετώπιση των κινδύνων από ενδεχόμενα πλημμυρικά και άλλα ακραία φαινόμενα κατά τη χειμερινή περίοδο.
Στην εισήγησή του ο Νομάρχης Πρέβεζας αφού ευχαρίστησε όλους για την παρουσία τους τόνισε μεταξύ άλλων:
«Η σημερινή σας μαζική παρουσία αποδεικνύει ότι έχετε αντιληφθεί τη σπουδαιότητα της λειτουργίας του Σ.Ν.Ο. και αποδέχεστε πλέον όλοι, ότι ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης των επιπτώσεων από τα ακραία καιρικά φαινόμενα, δεν είναι τίποτε άλλο παρά η υπευθυνότητα, η συνέπεια και η συνεργασία όλων των φορέων και των υπηρεσιών.
Θα ήθελα να ευχαριστήσω, τις αρμόδιες Πυροσβεστικές και Δασικές υπηρεσίες για την πολύ καλή δουλειά που έκαναν κατά την καλοκαιρινή περίοδο και να τις καλέσω να επιδείξουν το ίδιο πνεύμα συνεργασίας και υπευθυνότητας και κατά την χειμερινή περίοδο. Εμείς ως συντονιστικό όργανο είμαστε εδώ για να παράσχουμε κάθε δυνατή βοήθεια.
Έχουμε εισέλθει στη χειμερινή περίοδο. Ήδη τις τελευταίες ημέρες είχαμε έντονες βροχοπτώσεις, οι οποίες ευτυχώς δεν δημιούργησαν προβλήματα και πλημμύρες, όπως συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια, τόσο στο Δήμο της Πρέβεζας, όσο και σε άλλες περιοχές. Αυτό αποδεικνύει ότι η δουλειά που έκανε η Νομαρχία και ο Δήμος Πρέβεζας με τον καθαρισμό του Καρυδά και των τάφρων συνέβαλλε ώστε να αποφευχθούν μέχρι τώρα φαινόμενα πλημμυρών. Το ίδιο θετικό αποτέλεσμα είχαμε και στην περιοχή της Φιλιππιάδας, όπου η Νομαρχία προχωρά στο μεγάλο έργο καθαρισμού του Λούρου ποταμού, αλλά ακόμα και στην ευρύτερη περιοχή της πεδιάδας του Αχέροντα. Ευχόμαστε τα έργα αυτά να συμβάλλουν στην αποφυγή πλημμυρών κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Βέβαια, δεν θα πρέπει αυτό το γεγονός να μας εφησυχάζει, γιατί έχουμε μπροστά μας ολόκληρο το χειμώνα, γι’ αυτό χρειάζεται επαγρύπνηση και εντατικοποίηση των προσπαθειών μας.
Εκτός από τις πλημμύρες έχουμε επίσης να αντιμετωπίσουμε φαινόμενα κατολισθήσεων, χιονοπτώσεων και παγετών. Οφείλουμε να προετοιμαστούμε κατάλληλα, ώστε να τα αντιμετωπίσουμε με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο. Σας καλώ όλους να αναλάβετε τις ευθύνες σας, ανάλογα ο καθένας με τον τομέα του και να σταθείτε στο ύψος των περιστάσεων. Εύχομαι να αντιμετωπίσουμε ένα ήπιο χειμώνα κα να έχουμε τις λιγότερες επιπτώσεις, προστατεύοντας τις περιουσίες και την ασφάλεια των πολιτών».
Στο διάλογο που ακολούθησε όλοι οι εκπρόσωποι των Δήμων ευχαρίστησαν τη Νομαρχία Πρέβεζας για τις ενέργειες που έχει ήδη κάνει για την σωστή προετοιμασία και ετοιμότητα του νομού, ενώ παράλληλα συμφώνησαν ότι απαιτείται η λήψη πρόσθετων προληπτικών μέτρων για να υπάρξει αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση ακραίων φαινομένων. Όλοι τόνισαν την ανάγκη χρηματοδότησης από την πολιτεία, ώστε να γίνουν αντιπλημμυρικά έργα.
Συμπερασματικά, όλα τα μέλη του Σ.Ν.Ο ανέλαβαν συγκεκριμένες δεσμεύσεις για συνεργασία και λήψη προληπτικών μέτρων εν όψει του επερχόμενου χειμώνα, με κύριο στόχο την αποφυγή πλημμυρών και την αντιμετώπιση των φαινομένων παγετού και κατολισθήσεων. Ειδικότερα όλες οι υπηρεσίες της Πυροσβεστικής, του Δασαρχείου, της Αστυνομίας, αλλά και η Λέσχη Ελλήνων Καταδρομέων δήλωσαν πλήρη ετοιμότητα, κάτι που αποδεικνύει, όπως τόνισε και ο Νομάρχης, την υπευθυνότητα όλων των υπηρεσιών και των φορέων του νομού.

Γραφείο Τύπου της Ν.Α. Πρέβεζας