Παρασκευή, Αυγούστου 28, 2009


ΝΑ ΦΥΓΟΥΝ;

Πολύ πιο νωρίς από άλλες χρονιές ακούω-ακούμε μια συνηθισμένη έκφραση που λέγεται κάθε χρόνο αλλά προς το τέλος της τουριστικής περιόδου: Να φύγουν πια, δεν αντέχουμε άλλο..
Εφέτος έχει ήδη ακουστεί αυτή η έκφραση από επαγγελματίες και πολίτες και ίσως δημιουργεί προβληματισμό, γιατί τόσο νωρίς να φύγουν.. Μα ποιοι. Οι τουρίστες;;!!
Μα να φύγουν οι τουρίστες γιατί κουραστήκαμε;. Να φύγουν γιατί δεν χωράμε;. Να φύγουν γιατί γέμισαν τα πάντα;. Να φύγουν γιατί είναι φτηνοί.;
ΟΧΙ. ΝΑ ΜΗ ΦΥΓΟΥΝ βέβαια , να μείνουν, να ξανάρθουν , ναρθουν κι άλλοι αλλά,
μήπως αυτή η βιασύνη να φύγουν θα πρέπει να προβληματίσει πολλούς.; Αλήθεια, η επιτυχημένη καμπάνια κυρίως στη Β. Ελλάδα, η ανακάλυψη της Λευκάδας μέσω Εγνατίας οδού, η δωρεάν προσπέλαση σ ένα νησί σαν τη Λευκάδα, η ελευθερία εισόδου και εξόδου απ το νησί, οι ασύγκριτα όμορφες παραλίες μας, το μοναδικό περιβάλλον, ο συνδυασμός βουνού και θάλασσας(αρχίζει και ανακαλύπτεται πλέον η ομορφιά της ορεινής ενδοχώρας) έφεραν τον Έλληνα αλλά και τον Βαλκάνιο τουρίστα οδικώς στο νησί και ισοφάρισαν την οποία απώλεια απ το εξωτερικό.
Όμως χωράμε;. Επαρκούμε;. Αντέχουμε;. Τους παρέχουμε όσα πρέπει για να ξανάρθουν και να διαφημίσουν το νησί;.
Απαντώ στον προβληματισμό μου: Χωράμε. Έχουμε όλων των ειδών καταλύματα σε μια μεγάλη διαμόρφωση τιμών που ο καθένας μπορεί να διαλέξει για να μείνει. Επαρκούμε;. Αν δεν πήραμε το μήνυμα εφέτος, οχι ΔΕΝ επαρκούμε για ένα τέτοιο μαζικό κύμα τουριστών που κυρίως κινείται με το δικό του αυτοκίνητο. Δεν έχουμε γρήγορη πρόσβαση στο νησί, θέμα του ΥΠΕΧΩΔΕ βέβαια που πρέπει να πιέζεται συνεχώς για την γρήγορη λύση της υποθαλάσσιας πρόσβασης, δεν έχουμε πάρκιν (δεν χρειάζεται ανάλυση..), χρειαζόμαστε παρακάμψεις χωριών( η παράκαμψη Νυδριου τα λέει όλα), επαρκείς εγκάρσιους οδικούς άξονες βορρά νότου και ανατολής δύσης(που βρίσκονται οι καλλίτερες παραλίες μας), νέες μαρίνες κι αγκυροβόλια( τα σκάφη μας πιέζουν πλέον παντού),μεγαλύτερες ποσότητες νερού, επάρκεια ρεύματος( πολλά χωριά τα απογεύματα είχαν τάση κάτω από τα 190 volt), καθημερινή αεροπορική σύνδεση με Αθήνα, ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ χωρίς σχόλια.., καθαρισμό ακτών, ναυαγοσώστες και οργάνωση αλλά όχι εξάντληση.., να ξεκινήσουμε να συζητάμε την δημιουργία προβλήτας για κρουαζιερόπλοια στο φάρο (σε συνδυασμό με την διάνοιξη του διαύλου, στο Αργοστόλι ήδη λειτουργεί κι έχει θαυμάσια αποτελέσματα) και πάνω απ όλα, χειμερινή εκπαίδευση προσωπικού αλλά και επαγγελματιών.
Όλοι μας χρειαζόμαστε να επιμορφωθούμε το χειμώνα, να πάμε σε σεμινάρια και σε μια τουλάχιστον έκθεση να δούμε πως και τι τουρισμό πουλάνε τα άλλα μέρη , να συγκρατήσουμε τιμές σε καταλύματα, διασκέδαση και εστίαση, να δώσουμε τον εαυτό μας για τον τόπο μας κι όχι για την τσέπη μας μόνο, να χαμογελάσουμε στον επισκέπτη και να του δώσουμε ένα χάρτη δωρεάν με καλές πληροφορίες. Για τις πολλές πολιτιστικές μας εκδηλώσεις, τα μοναστήρια και τις εκκλησιές μας, την πανέμορφη ενδοχώρα, τα μονοπάτια για τους περιπατητές, τις extreme προτάσεις μας, τις πίστες για ιστιοσανίδα κλπ. Να γίνουμε πιο επαγγελματίες. Πιο ανταγωνιστικοί.
Τελικά ποιοι να φύγουν;
Να φύγουν ευθαρσώς (όσο δεν έχουμε διαμορφωμένους χώρους)τα τροχόσπιτα των Ιταλών π.χ. που καταπατούν τα πάντα, καταλαμβάνουν τις ακτές και τις καλλίτερες θέσεις, μποτιλιάρουν την κυκλοφορία, βρωμίζουν παντού , δεν καταναλώνουν τίποτε σχεδόν και καταστρατηγούν τα πάντα.
Κι αν θαπρεπε να φύγουν και κάποιοι άλλοι , ας φύγουμε εμείς ή όσοι από εμάς, δεν κάνουμε καλό στον τόπο μας. Αρκεί να το έχουμε καταλάβει…


Παναγιώτης Σκληρός, σκέτο, χωρίς πρώην και νυν..
(με την ελπίδα να μην παρεξηγηθεί κανείς γιατί είναι γράφημα αγωνίας για τον τόπο μας)