Τετάρτη, Ιουνίου 24, 2009

Για την Αγάπη των Άλλων
Της Ιουστίνης Φραγκούλη-Αργύρη

Από τις Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ θα κυκλοφορήσει το φθινόπωρο το νέο μυθιστόρημα της Ιουστίνης Φραγκούλη-Αργύρη με τίτλο «Για την Αγάπη των Άλλων».

Πρόκειται για ένα μυθιστόρημα βασισμένο στην πραγματική ιστορία μιας γυναίκας στη Νίσυρο, η οποία βίωσε την απογοήτευση του έρωτα συμπαρασύροντας στη συμφορά της ένα ολάκερο νησί τα μεταπολεμικά χρόνια.
Τα ήθη της εποχής και η ιστορία της Ιταλοκρατούμενης Δωδεκανήσου περνούν ως υπόβαθρο στο μυθιστόρημα, που συγκλονίζει με τη γνησιότητα των ανθρώπινων χαρακτήρων και την αφοσίωση στις άκαμπτες παραδόσεις του νησιού της λάβας.
Η προσωπική θυσία της πρωταγωνίστριας θα λύσει τελικά τα δεσμά μιας ανθρώπινης καραμπόλας καταλήγοντας στη νομοτέλεια πως η «Ζωή είναι μεγαλύτερη απ’ την Αγάπη».
Το μυθιστόρημα, που είναι η πραγματική ιστορία της μητέρας του Ελληνοαμερικανού μεγιστάνα Τζον Κατσιματίδη, με μυθοπλαστικές ωστόσο παρεμβάσεις, μεταφράζεται στην αγγλική γλώσσα από τους έγκριτους μεταφραστές Diane Thiel και Κώστα Χατζηλαμπρινό.
Η συγγραφέας μαζί με τους μεταφραστές της έχουν προσκληθεί να εργασθούν στο Διεθνές Κέντρο Συγγραφέων και Μεταφραστών Ρόδου από 15 ως 30 Ιουνίου, όπου θα ολοκληρώσουν το κείμενο της αγγλικής μετάφρασης. Η φιλολογική επιμέλεια θα γίνει από την Jeanie Warnock του Πανεπιστημίου της Οττάβα.
Για τη μεταφορά του έργου στην κινηματογραφική οθόνη έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον ο μεγάλος Αμερικανός σκηνοθέτης James Ivory, ο οποίος έχει μελετήσει εκτεταμένη περίληψη του έργου στην αγγλική και σκοπεύει να γυρίσει την ταινία στη μακρινή Νίσυρο.


ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ

Η Ιουστίνη Φραγκούλη-Αργύρη γεννήθηκε στη Λευκάδα το 1959, όπου τελείωσε τη δημοτική και μέση εκπαίδευση. Απόφοιτος του Πολιτικού Τμήματος της Νομικής Αθηνών, δημοσιογραφεί από το 1983 στον ελληνικό ημερήσιο και περιοδικό Τύπο. Είναι μέλος της ΕΣΗΕΑ και έχει εργαστεί κατά διαστήματα στους ραδιοφωνικούς σταθμούς της ΕΡΑ, του SKY, του FLASH 9.61, του Αθήνα 9.84 καθώς και στην Ελληνική Τηλεόραση (ΕΤ). Από το 1989 ζει και εργάζεται στο Μόντρεαλ του Καναδά ως ανταποκρίτρια του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, του Έθνους, της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας και του περιοδικού Έψιλον. Επίσης, συνεργάζεται με το τοπικό ραδιόφωνο και διάφορα ομογενειακά μέσα του Καναδά και της Αμερικής. Παράλληλα με τη δημοσιογραφική και συγγραφική της δραστηριότητα, είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου του "Ιδρύματος Αρχιεπίσκοπος Σπυρίδωνος για την Ελληνική Παιδεία και τον Πολιτισμό" με έδρα τη Νέα Υόρκη. Είναι παντρεμένη με τον επιχειρηματία Θεόδωρο Αργύρη κι έχει ένα γιο, τον Αλέξανδρο. Το πρώτο της βιβλίο, Η ΜΟΝΑΞΙΑ ΕΝΟΣ ΑΣΥΜΒΙΒΑΣΤΟΥ, αποτελεί την επίσημη βιογραφία του πρώην Αρχιεπισκόπου Αμερικής Σπυρίδωνος. Έχει μεταφραστεί στην αγγλική με τίτλο THE LONELY PATH OF INTEGRITY και κυκλοφορεί στις ΗΠΑ και στον Καναδά, στα καταστήματα Borders και Chapters αντίστοιχα.