Τετάρτη, Νοεμβρίου 11, 2009






ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΜΕΓΑΛΕΣ ΖΗΜΙΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΝΤΟΝΕΣ ΒΡΟΧΟΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΠΡΕΒΕΖΑΣ
ΣΕ ΠΛΗΡΗ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ Ο ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ


Μεγάλα προβλήματα και σοβαρές ζημιές προκάλεσαν τα έντονα καιρικά φαινόμενα των τελευταίων ημερών στο νομό Πρέβεζας. Αποτέλεσμα των έντονων βροχοπτώσεων ήταν να διακοπεί για αρκετές ώρες η κυκλοφορία ακόμη και στην Εθνική Οδό Ιωαννίνων-Αθηνών, ενώ φαινόμενα κατολισθήσεων παρουσιάστηκαν και σε άλλα σημεία του οδικού δικτύου του νομού. Συγκεκριμένα στον παραλιακό εθνικό δρόμο Πρέβεζας-Ηγουμενίτσας, στον οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη μεγάλη κατολίσθηση, διεκόπη για μια μέρα η κυκλοφορία, ενώ από σήμερα η τροχαία ρυθμίζει τη διέλευση των οχημάτων, η οποία διεξάγεται από ένα ρεύμα κυκλοφορίας. Όπως τόνισε ο Νομάρχης Πρέβεζας, κ. Βασίλης Ιωάννου, είναι πιθανό κατά τη διάρκεια της ημέρας να ξανακλείσει η παραλιακή εθνική οδός Πρέβεζας-Ηγουμενίτσας, καθώς φαινόμενα κατολισθήσεων εμφανίζονται σε πολλά σημεία του δρόμου. Παράλληλα, ο κ. Ιωάννου αναφέρει ότι μηχανήματα της Νομαρχίας Πρέβεζας, του Δήμου Ζαλόγγου και της ΔΕΣΕ είναι σε πλήρη ετοιμότητα προκειμένου να παρέμβουν όποτε χρειαστεί.
Προβλήματα έχουν δημιουργηθεί, σύμφωνα με το Νομάρχη, και στο επαρχιακό οδικό δίκτυο του νομού, το οποίο είναι αποκλεισμένο σε πολλά σημεία λόγω πτώσης βράχων, κατολισθήσεων αλλά και πλημμυρών. Σοβαρότερα προβλήματα παρουσιάζονται στο Δήμο Φαναρίου, όπου το ύψος της στάθμης του ποταμού Αχέροντα βρίσκεται σε οριακό σημείο, με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλος κίνδυνος υπερχείλισής του. Η Νομαρχία Πρέβεζας, εκτός των δικών της μηχανημάτων, έχει νοικιάσει πρόσθετα ιδιωτικά μηχανήματα για να ενισχυθούν και να αποκατασταθούν τα αναχώματα και να αποφευχθούν οι πλημμύρες σε κατοικημένες περιοχές. Πλημμυρικά φαινόμενα υπάρχουν ακόμη και σήμερα στη Φιλιππιάδα, όπως επίσης και στην Αμμουδιά, η οποία θυμίζει «Βενετία».
Στελέχη της Διεύθυνσης Αλιείας της Ν.Α. Πρέβεζας έχουν επισκεφθεί ιχθυοτροφεία στο Λούρο ποταμό, τα οποία υπέστησαν μεγάλες καταστροφές, προκειμένου να αποτιμήσουν τις ζημιές.
Σύμφωνα με το Νομάρχη Πρέβεζας, δεν υπάρχουν προβλήματα στο Δήμο Πρέβεζας, κάτι που αποδεικνύει ότι οι παρεμβάσεις που έχουν γίνει από τη Νομαρχία για τον καθαρισμό του ρέματος Καρυδά, έπιασαν τόπο και βοήθησαν στην αποφυγή πλημμυρικών φαινομένων. Το ίδιο θετική είναι και η εικόνα στην περιοχή της Ν. Κερασούντας όπου μετά τον καθαρισμό του Λούρου ποταμού δεν παρουσιάσθηκαν πλημμύρες, φαινόμενο σύνηθες τα τελευταία χρόνια.
Κλιμάκια της Διεύθυνσης Γεωργικής Ανάπτυξης καταγράφουν τις ζημιές που έχουν υποστεί οι παραγωγοί κυρίως καλαμποκιού λόγω των πλημμυρών. Έχει ενημερωθεί και ο ΕΛΓΑ για να προχωρήσει τις διαδικασίες αποζημιώσεων. Παράλληλα, κλιμάκια του τμήματος Πρόνοιας μεριμνούν σε όσα σπίτια έχουν υποστεί ζημιές να ενισχυθούν οικονομικά.
Ο κ. Ιωάννου δήλωσε: «Όλος ο μηχανισμός της Νομαρχίας Πρέβεζας βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα. Οι συνεργάτες μου και εγώ από χθες το βράδυ επισκεφθήκαμε τις περιοχές που αντιμετώπιζαν προβλήματα εξ’αιτίας των ακραίων καιρικών φαινομένων, καταγράψαμε τις ζημιές αλλά παράλληλα δώσαμε και σαφείς οδηγίες για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των επιπτώσεων. Είναι γνωστές οι οικονομικές αδυναμίες της Νομαρχίας, για το λόγο αυτό έχω ήδη στείλει στον αρμόδιο Υπουργό Εσωτερικών κ. Ραγκούση επιστολή με την οποία αιτούμαι έκτακτη χρηματοδότηση για να γίνουν όλα τα αναγκαία έργα αποκατάστασης των ζημιών.
Θέλω να ευχαριστήσω όλες τις υπηρεσίες για την στενή συνεργασία που υπάρχει, την Αστυνομική Διεύθυνση, την Πυροσβεστική και όλους τους Δημάρχους του νομού. Αυτή η καλή συνεργασία, καθώς και η σωστή προετοιμασία που είχαμε κάνει με τα αναγκαία έργα, βοήθησαν ώστε οι επιπτώσεις από τα ακραία καιρικά φαινόμενα να είναι οι λιγότερες δυνατές. Ζητούμε την κατανόηση και τη συνεργασία όλων των συμπολιτών».